Het Shire Ras

De Shire,

Gentle Giant ofwel Vriendelijke Reus,

De Shire is het grootste paardenras ter wereld, afkomstig uit Engeland en dankt zijn naam aan de ‘ Shires’ de uitgestrekte weidevelden waar men vroeger de paarden het gehele jaar door liet grazen. Het ras is ontstaan door kruisingen tussen diverse trekpaarden. Heden ten dagen fokt het ras zuiver en heeft het een eigen stamboek registratie.

Shire’s zijn koudbloeden en hebben een zeer rustig karakter en genieten van veel aandacht, ze hebben een hoog knuffelgehalte. Ze zijn over de gehele wereld gewaardeerd en geliefd.

Een Shire hengst kan wel tot 2.10 m. schofthoogte worden en een Shire merrie tot 1.90 m. Men herkent een Shire meestal wel aan zijn grootte en het vele behang aan de benen (haren, ook wel sokken genoemd.)

Shire’s zijn er in de kleuren zwart, bruin en schimmel met als ideaal beeld 4 mooie witte sokken. Er wordt voornamelijk met de Shire aangespannen gereden ( bijv. Heineken bierwagens) maar tegenwoordig ook met enige regelmaat onder het zadel.

 

Enige jaren geleden was het ras met uitsterven bedreigt momenteel worden er weer zo’n 20-tal veulens per jaar in Nederland geboren.